Protetica / Ocluzologie

Ce sunt coroanele dentare?
Coroanele dentare sunt restaurari protetice, realizate din diverse materiale – cel mai frecvent din ceramica – ce acopera in totalitate un dinte care a fost slefuit in prealabil. Coroana dentara este o restaurare protetica similara cu o capa cu forma si culoare identica cu cea a unui dinte natural, ce acopera in totalitate dintele.

Cand avem nevoie de o coroana dentara?
Coroanele dentare sunt necesare atunci cand o parte semnificativa din structura dintelui este pierduta sau atunci cand aplicarea unei obturatii coronare (plombe) ar pune in pericol integritatea dintelui (deoarece plomba ar fi prea mare) sau ar compromite estetica si rezistenta lui.

Ce ne ajuta sa obtinem succesul total al unei lucrari protetice?
Indiferent de lucrarea protetica pe care o veti alege impreuna cu medicul dumneavoastra, in clinica IDENTIS veti beneficia de cele mai performante materiale si metode de tratament pentru a obtine rezultate foarte bune.
Folosim tehnica de slefuire cu prag cu ajutorul lupelor Zeiss. Metoda clasica consta intr-o slefuire tangentiala a dintelui, iar in felul acesta gingia era traumatizata si ca o reactie normala a organismului aceasta se inflama si se retragea, expunand limita dintre coroana si gingie. Tehnica de slefuire cu prag permite acum medicilor slefuirea fara atingerea gingiei, coroana sprijinindu-se pe dinte, fapt pentru care aceasta nu mai este traumatizata si nu se mai retrage.
Utilizam lupele Eye Mag Smart de la compania Carl Zeiss, lupe foarte performante care permit vizualizarea dintelui in timpul slefuirii la o marire multiplicata. Cu ajutorul lor putem observa in cel mai mic detaliu si putem finisa cu maxima precizie bonturile si mai ales pragurile preparatiei.

Compania Carl Zeiss este lider mondial in domeniul opticii medicale profesionale de peste 15o de ani. Inovatiile promovate de Carl Zeiss si noile tehnologii scoase pe piata sunt revolutionare in domeniul medical.
Pentru amprentare folosim un polieter, Impregum, material extrem de fidel pe care il mixam cu ajutorul aparatului Pentamix. Acesta din urma, datorita dozarii exacte a componentelor materialului, a omogenitatii ce rezulta din mixarea mecanica, asigura o calitate superioara amprentelor, prin diminuarea semnificativa a eventualelor erori ce pot aparea in aceasta etapa. Astfel, contractia materialului este micsorata , iar fidelitatea detaliilor este marita.

Din ce materiale sunt fabricate coroanele dentare?
La ora actuala, toate lucrarile protetice fixe (coroanele dentare) sunt fabricate din material ceramic dentar sau din portelan pe o structura metalica, de zirconiu sau integral ceramice.

Coroanele integral ceramice  au un aspect extrem de natural si de aceea sunt folosite mai ales pentru dintii frontali. Sunt considerate cele mai estetice. Culoarea ceramicii este translucida si forma poate fi cu grija ajustata pentru a completa zambetul dumneavastra.

Coroanele metalo-ceramice – au exteriorul din ceramica (portelan), iar in interior au o structura metalica, ceea ce le asigura o rezistenta mai mare fata de coroanele integral ceramice. Metalul din interior confera coroanei o opacitate putin nenaturala. In timp, poate aparea o banda metalica langa gingie.

Coroanele ceramice pe suport zirconic (biointegritate)  au exteriorul din ceramica (portelan), iar in interior au o structura de zirconiu, ceea ce le confera o rezistenta mare. Avantajele acestor coroane consta in:
-compatibilitatea mare cu tesuturile cavitatii bucale
-nu provoaca reactii alergice
-conductibilitate termica scazuta cu micsorarea riscului de afectare a pulpei dentare
-adaptare marginala foarte buna, ceea ce duce la eliminarea gustului neplacut si a coloratiei din jurul gingiei

Lucrarile ceramice pe suport de zirconiu sunt realizate cu ajutorul tehnologiei CAD/CAM (Computer Assisted Design/Computer Assisted Manufacturing). Aceasta presupune in primul rand turnarea unui model in laborator, dupa amprenta trimisa de medic. Modelul este supus unui proces de scanare, informatia inregistrata fiind trimisa unui computer cu ajutorul caruia se va realiza ulterior capa de zirconiu.

Ce sunt fatetele ceramice?
Sunt lucrari protetice minim invazive ce se lipesc pe fetele vestibulare ale dintilor.

Care sunt indicatiile fatetelor dentare?
Sunt folosite pentru a imbunatati estetica dintilor afectati de carii, colorati sau cu forma nepotrivita. Fatetele ceramice sunt lipite cu un adeziv pe fata exterioara a dintilor pentru a schimba culoarea, forma sau dimensiunea dintelui.

Din ce sunt facute?
De obicei sunt facute din portelan, compozit.

Avantajele fatetelor
Procedeul de realizare a fatetelor dentare reprezinta o metoda de succes, minim invaziva, pentru acoperirea dintilor, in vederea obtinerii unei estetici perfecte.
Dintii se slefuiesc doar pe fata vestibulara (dinspre buza) maxim 0.5mm. Dintii acoperiti de fatete raman vitali. In numai 2 sedinte pacientii pleaca din cabinet cu zambetul total schimbat. Igiena dentara se imbunatateste, iar placa dentara adera pe suprafata lucioasa a dintilor.

Cat timp rezista?
Fatetele rezista o lunga perioada de timp. Fatetele ceramice rezista mai mult timp decat cele compozite, dar dupa 10 ani trebuie inlocuite.

Ce efecte pot aparea?
Fatetele sunt durabile si multi pacienti sunt foarte fericiti de rezultat. Ele dau pacientilor incredere in noul lor zambet.Exista cazuri in care fatetele se sparg sau se decimenteaza. Aceste cazuri sunt foarte rare, iar daca apar trebuie sa contactati imediat dentistul dumneavoastra.
Puntile dentare sunt lucrarile protetice ce inlocuiesc unul sau mai multi dinti lipsa; ele se recomanda pentru a stabiliza ocluzia (muscatura) si pentru a preveni migrarile dintilor alaturati si/sau ale dintilor antagonisti edentatiilor.

Protezele dentare sunt lucrari protetice ce rezolva edentatia total (absenta tuturor dintiilor de pe o arcada) sau partiala (absenta majoritatii dintilor de pe o arcada). Protezele dentare au o placa din acrilat pe care sunt montati dintii artificiali de diferite forme si culori in functie de fizionomia pacientului.
Protezele dentare trebuie captusate sau refacute dupa o perioada de timp (5-10 ani).

La ce sa ne asteptam? (purtatorii de proteze)

De obicei, cand se plaseaza o proteza dentara pentru prima data, pacientul are nevoie de timp sa se obisnuiasca cu ea si sa nu o mai simta ca pe un corp strain in cavitatea bucala. Daca protezele nu se adapteaza si nu sunt stabile, pot provoca inflatii, ulceratii sau alte probleme mucoaselor.
Noii purtatori de proteze au:
– senzatie de „gura plina”
– limba nu mai are spatiu;
– saliveaza mult mai des;
– din cauza placii se poate ca gustul sa fie modificat;
– daca va muscati obrajii sau protezele fac zgomot cand vorbiti, trebuie sa va prezentati la medicul dentist imediat.

Cum sa ne ingrijim protezele?
Protezele trebuie spalate zilnic, ca si dintii naturali, pentru a evita depunerea placii bacteriene. Protezele sunt facute din acrilat si necesita ingrijire corecta. Nu trebuie lasate in soare pentru o perioada lunga de timp. Nu folositi inalbitor, pasta de dinti, otet sau sapun pentru curatare, deoarece acestea pot zgaria sau decolora protezele.
Protezele se spala cu o perie din plastic, cu apa. Cand nu se poarta, se depoziteaza intr-un pahar cu apa sau intr-un container de plastic. Se pot folosi adezivi.

Importanta ocluziei:
Ocluzia este modul in care dintii se intrepatrund cand muscam. O ocluzie defectuoasa poate afecta articulatia temporo-mandibulara producand dureri, limitari ale miscarii de deschidere, zgomote si deplasari ale mandibulei la inchidere-deschidere.
Ocluzia dezechilibrara poate duce de asemenea la pierdere de substanta dentara. Aceasta poate aparea in apropierea gingiei (leziuni cuneiforme) sau se poate manifesta prin abraziunea exagerata a dintilor. Ambele se pot asocia cu sensibilitatea dentara, de multe ori importanta ca manifestari.
In ultima instanta, se poate ajunge la pierderea osului maxilarului sau mandibular si nu in ultimul rand, la pierderea dintilor.

Share: