Sterilizarea

demo

In clinica IDENTIS, sterilizarea si decontaminarea suprafetelor si instrumentarului sunt efectuate in mod strict strict, cu implicare si seriozitate, personalul fiind extrem de constient de importanta respectarii normelor de igiena.

Sterilizarea este operatia de indepartare sau distrugere totala a germenilor microbieni.
Asepsia este data de conditiile in care microorganismele sunt absente.
Antisepsia e reprezentata de un grup de metode ce urmaresc distrugerea microbilor prezenti intr-o plaga sau pe un obiect, cu ajutorul unor substante chimice sau a agentilor fizici.

Circuitul instrumentarului

Dupa realizarea diverselor manopere stomatologice, instrumentarul este sterilizat la rece timp de 30 de minute cu o substanta dezinfectanta, Zeta 1 Ultra, substanta ce este testata si acceptata conform ultimelor standarde europene de dezinfectie. Aceasta substanta prezinta o formula speciala cu un inalt nivel de dezinfectie special pentru instrumentarul chirurgical si pentru intrumentarul rotativ. Substanta are multiple efecte, fiind bactericid, fungicid (inclusiv Candida Albicans), tuberculocid, mycobactericid, distrugand inclusiv virusurile H1N1, HIV, HBV si HCV. Cand sterilizarea la rece s-a terminat, instrumentele sunt spalate, uscate si apoi ambalate in folii ce sunt prevazute cu marcari de sterilizare ce isi schimba culoarea in cazul unei sterilizari corect efectuate. Dupa sigilarea si verificarea pungilor, acestea sunt introduse in autoclavul Euronda, unde incepe o noua etapa de sterilizare. Procesul dureaza 54 de minute, temperatura la care se ajunge este de 135 de grade Celsius, iar presiunea este de 0,98 bari. Autoclavul este verificat lunar cu ajutorul unui test de verificare a sterilizarii prin monitorizarea parametrilor, de catre un laborator specializat, atestat de catre Ministerul Sanatatii.

In urma tratarii unui pacient, suprafetele sunt dezinfectate cu Dizethol, o substanta fara aldehide, speciala pentru suprafete, unituri, masute, instrumentar si mobilier. Aceasta substanta isi face efectul in doar 15 minute si are un spectru larg de actiune, fiind bactericid, fungicid, tuberculocid si mycobactericid. Tot cu aceasta substanta sunt dezinfectate si lampa de fotopolimerizare, microscopul, aparatura utilizata pentru obturatiile de canal si aparatul de radiografii.

Materialele biologice cat si acele, seringile si lamele de bisturiu sunt de unica folosinta, dupa utilizare fiind depozitate in saci speciali, care sunt preluati saptamanal de o firma specializata de incinerare.

In zilele noastre, hepatita, in multiplele ei forme: A, B,C, D a devenit frecvent intalnita.

Potrivit specialistilor, Romania se afla pe primul loc in Comunitatea Europeana in ceea ce priveste numarul cazurilor de hepatita B si C. Astfel intre 3,5% si 7% din populatie este afectata de hepatita C, iar intre 4,9 si 6% dintre romani au hepatita B. Prin sterilizare corect efectuata, acesti virusi sunt distrusi complet.

In clinica IDENTIS regulile de sterilizare sunt respectate cu strictete, materialele utilizate fiind in conformitate cu standardele europene de dezinfectie, iar personalul este bine instruit si verificat.

Share: