Profilaxie

Prin profilaxie se intelege ansamblul masurilor medico-sanitare impuse pentru prevenirea aparitiei si raspandirii bolilor.

Principiul profilaxiei este simplu: este mult mai bine sa previi decat sa tratezi. Si aici ne referim atat la sansele de reusita, la costurile implicate, cat si la timpul pe care pacientul trebuie sa il acorde asigurarii sanatatii in general, si a celei dentare in particular.

Asigurarea sanatatii dintilor si gingiei se face prin indepartarea cat mai eficienta a placii bacteriene si/sau a tartrului dentar de pe suprafata acestora. Cum reusim sa indepartam placa bacteriana si tartrul de pe dinti? Raspunsul pare relativ simplu: detartraj efectuat temeinic in cabinetul stomatologic, urmat de insusirea unei metode corecte de periaj la domiciliu, alaturi de metode auxiliare de igiena (folosirea atei dentare si a periutelor interdentare).

Din pacate, tartrul se formeaza chiar si cu un periaj corect efectuat, dar in cantitati mult mai mici. De aceea, se recomanda vizitarea regulata a medicului stomatolog pentru efectuarea unui detartraj+air flow+ periaj profesional(la fiecare 6 luni). Aceasta frecventa de 6 luni trebuie mentinuta chiar si in cazul in care vi se pare ca nu aveti placa bacteriana si/sau tartru, deoarece acestea pot fi situate subgingival, unde sunt foarte greu de observat (uneori chiar si de catre medicul dentisit). Controlul periodic este cu atat mai necesar in cazul in care aveti implanturi dentare, acestea necesitand o atentie speciala, atat din partea medicului, cat si a pacientului.

Share: