Dental Dictionary

Este o colectie purulenta, bine delimitata de tesuturile din jur, ce are punct de plecare un proces infectios la nivelul  pulpei dentare sau a tesuturilor ce inconjoara dintele.

Este pierderea patologica a substantei dure dentare, aparuta in urma unor parafunctii (bruxism), sau a unor obiceiuri vicioase (folosirea inadecvata a scobitorilor, periajul dentar intempestiv etc.)

Este un dispozitiv folosit pentru profilaxia dentara, care utilizeaza apa, aer si pulbere de bicarbonat de sodiu,  pentru a indeparta  depozitele moi si coloratiile

Sunt imperfectiuni aparute in dezvoltarea normala a dintilor. Anomaliile pot fi de numar, de volum, de forma sau de structura.

Lipsa unui dinte de pe arcada, aparuta ca urmare a lipsei mugurelui dentar.

Este un aparat confectionat din acrilat (in cazul celor mobile), metal sau ceramica (in cazul celor fixe), ce are rolul de a corecta o anomalie dento-maxilara.

Este un aparat cu care se masoara lungimea de lucru a canalului radicular. Acesta functioneaza prin masurarea rezistentei electrice, semnaland de indata ce varful acului ajunge la nivelul foramenului apical.

Varful radacinii unui dinte.

Este pierderea fiziologica a substantei dure dentare, aparuta natural ca urmare a contactelor dento-dentare.

Unitatea dentara rezultata dupa prepararea protetica (slefuire), in scopul adaptarii coroanei protetice.

Este o parafunctie orala caracterizata prin scrasnirea dintilor, ce se poate manifesta ziua sau noaptea.

Caria dentara  este o boala a dintilor,  cauzata de microorganismele placii bacteriene, care distrug treptat tesuturile dure ale dintelui afectat, determinand aparitia unei cavitati.

Caria secundara marginala este procesul carios ce apare pe un dinte obturat (plombat), la limita de contact dintre materialul de obturatie si marginea cavitatii si care are tendinta de a evolua in profunzime.

Reprezinta  etapa pasiva de incheiere a tratamentului ortodontic, care urmareste mentinerea rezultatului obtinut si prevenirea recidivei.

Reprezinta  lucrarea  protetica fixa, similara cu o capa, cu forma si culoare identica cu cea a unui dinte natural, ce acopera in totalitate dintele.

Interventie care consta in indepartarea de pa arcada a unui dinte irecuperabil (care provoaca si intretine procese patologice locale, regionale si generale, ce nu pot fi rezolvate prin tratamente conservatoare).

Interventie minim invaziva, de indepartare a unei colerete de tesut gingival din jurul unui dinte sau a mai multor dinti.

Implantul dentar este  un surub de titan, care este plasat prin tehnici speciale in interiorul osului maxilar/mandibular, pentru a inlocui radacina  unui dinte ce lipseste sau a fost extras de pe arcada.

Numite si obturatii indirecte, incrustatiile (inlay si onlay) sunt obturatii coronare realizate in laborator,  in general din aur sau ceramica.

Mobilitatea dentara fiziologica este de:

  • 0, 100 mm pentru dintii pluriradiculari
  • 0, 150 mm pentru dintii monoradiculari.

Mobilitatea dentara patologica este apreciata astfel:

  • gradul I = mobilitate vestibulo-orala mai mica de un mm
  • gradul II = mobilitate vestibulo-orala mai mare de un mm
  • gradul III = mobilitate vestibulo-orala si axiala(verticala).

In limbaj curent, plomba este structura creata de medicul dentist din diferite materiale, folosita pentru a reface lipsa de substanta dentara, aparuta  in urma evolutiei unui proces carios.

Obturatia fizionomica fotopolimerizabila este o obturatie realizata din materiale compozite (rasini), de culoarea dintilor naturali, rasini care  fac priza prin folosirea unui fascicul de raze UV(ultraviolete).

Reprezinta operatia de etanseizare a canalelor in urma extirparii pulpei dentare si a tratamentului mecanic.

Reprezinta o denumire foarte raspandita, insa incorecta, data bolii parodontale (parodontita); aceasta boala afecteaza tesuturile ce au rolul de a sustine dintii (gingia , ligamentele parodontale, osul).

Este depozitul moale, bacterian, aderent la suprafata dintilor sau a altor suprafete dure din cavitatea bucala (restaurari protetice fixe sau mobile, implanturi) si care nu se indeparteaza la simpla clatire sau sub un jet de apa.

Termenul de profilaxie defineste prevenirea bolilor. Profilaxia dentara presupune metode de prevenire a  unor afectiuni ce pot aparea la nivelul dintilor si tesuturilor care ii inconjoara.

Este pachetul vasculo-nervos  ce se afla in interiorul dintelui.

Puntea dentara este o lucrare protetica fixa,  ce inlocuieste unul sau mai multi dinti lipsa, fiind agregata  la nivelul dintilor restanti, numiti dinti stalpi.

Pulpectomia (in limbaj curent devitalizare sau extirparea nervului) este operatia de indepartare a  pulpei dentare.

Reprezinta un depozit dur, calcificat, compus din placa bacteriana si saruri salivare. Abundenta lui depinde atat de cantitatea placii care ramane pe dinti si nu este indepartata prin periaj, cat si de compozitia salivei.