Parodontologie

Ce este boala parodontala (parodontita marginala)?

Boala parodontala este o afectiune ce se refera la imbolnavirea tesuturilor ce sustin dintii in os; ea imbraca aspecte multiple si nu este intotdeauna usor pentru pacienti sa-si dea seama ca au o problema, de aceea formele incipiente sunt trecute de multe ori cu vederea si se ajunge la un stadiu avansat de afectare (cand apar sangerari gingivale, dureri, mobilitate accentuata a dintilor).

In ce consta tratamentul bolii parodontale?

Daca va sangereaza gingia la periaj sau prezinta o culoare modificata (rosu-violaceu), atunci este imperios necesar sa va prezentati la medicul stomatolog pentru diagnostic si tratament corespunzator. In aceasta situatie, probabil ca aveti o gingivita si veti beneficia de igienizare profesionala (detartraj, air-flow, periaj profesional). Niciodata aceste manifestari nu vor trece prin clatiri cu apa de gura, oricate ingrediente active ar avea acestea; veti fi ajutat sa va perfectionati tehnica de periaj (foarte importanta in boala parodontala) si sa invatati tehnici noi, care sa va ajute sa pastrati rezultatul obtinut in urma detartrajului efectuat de medicul dentist.
Daca sangerarile apar la cea mai mica atingere, gingia este retrasa de pe dinti, iar dintii devin mobili, atunci stadiul bolii parodontale este mai avansat, iar tratamentul de care aveti nevoie va fi mai complex (este vorba de SRP-Scaling Root Planning – ceea ce reprezinta curatarea foarte atenta si minutioasa a radacinilor dentare – obligatoriu sub anestezie locala – sau chiar interventii chirurgicale complexe, ce va vor fi explicate de catre medicul parodontolog). Este foarte important sa stiti ca in acest stadiu boala este ireversibila si ca singurul lucru ce poate fi facut este stoparea evolutiei, motiv pentru care este foarte important sa apelati la medicul dentist cat mai devreme, in stadiu incipient.

Monitorizarea bolii este, de asemenea, o conditie de baza in reusita tratamentului, deci trebuie sa stiti ca, odata descoperita aceasta afectiune, vizitele la dentist vor fi foarte dese: de 3-4 ori in primul an, apoi, daca veti reusi sa pastrati o concentratie microbiana redusa in cavitatea bucala (lucru cuntificabil prin efectuarea „indicelui de placa bacteriana”, in cabinetul stomatologic), de 2 ori/an.

De ce se face tratamentul parodontitei?

Tratamentul este o conditie sine qua non pentru pastrarea dintilor in cavitatea bucala pentru cat mai mult timp. Este foarte clar demonstrat prin studii care se fac incepand din anii ’60, pe sute de mii de pacienti, ca boala parodontala este o boala cu evolutie clara spre pierderea totala a dintilor. Pana la ora actuala, la nivel mondial, nu s-a inventat niciun vaccin sau alt medicament care sa stopeze evolutia bolii parodontale si cu atat mai putin sa favorizeze vindecarea pacientilor care sufera de acesta boala. Extractia tuturor dintilor si inlocuirea lor cu implanturi dentare nu este o solutie, deoarece boala parodontala nu este a dintilor, ci a pacientului, deci implanturile vor fi inserate pe acelasi teren, iar boala se va numi periimplantita (in loc de parodontita, cum se numeste in cazul pacientului dentat).

Tot prin chirugie parodontala se rezolva si reactiile gingivale inestetice, concomitent cu rezolvarea problemelor de ocluzie si corectarea metodei de periaj.
In cazul bolii parodontale, mai mult decat in cazul oricarei alte afectiuni din sfera stomatologica, o colaborare foarte buna cu medicul stomatolog si deplina intelegere a bolii parodontale, sunt ingredientele reusitei tratamentului si implicit ale pastrarii dintilor cat mai mult timp pe arcada.

Share: